Home » Blog » Magnezij za starije osobe

Magnezij za starije osobe

Magnezij je ključni nutrijent za nesmetano funkcioniranje našeg tijela tijekom života. Zapravo, opće je poznat kao ‘iskra života’ i odgovoran je za više od 300 biokemijskih reakcija u tijelu. Kako starimo, probava postaje manje učinkovita i sposobnost tijela da apsorbira magnezij može se smanjiti, a to zajedno s nedovoljnim unosom magnezija iz izvora hrane može utjecati na ukupni unos hranjivih tvari i dovesti do zdravstvenih problema.

Magnezij – ključni nutrijent

Magnezij je esencijalni nutrijent potreban za širok raspon uloga, od mišićne funkcije, metabolizma, regulacije krvnog tlaka, do oporavka mišića i proizvodnje energije da spomenemo samo neke. Specifične uloge vezane uz dob uključuju podržavanje hormonalnih promjena kao što su tijekom puberteta ili menopauze, sportske performanse i oporavak te reproduktivno zdravlje. Ove korisne uloge vezane uz dob također se protežu na starije odrasle osobe i uključuju pomaganje zdravlju kostiju i živaca o čemu se dalje raspravlja.

Kako razina magnezija opada s godinama

S godinama se mogu pojaviti oštećenja koja utječu na unos magnezija. Na primjer, proizvodi se manje kisela želučana tekućina koja pomaže probavi što smanjuje apsorpciju hranjivih tvari. Sposobnost žvakanja i gutanja može postati otežana, a okusi se mogu promijeniti.

Daljnji učinak je povećano upalno i oksidativno opterećenje, posebno ako se radi o zdravstvenim stanjima. Oksidativno opterećenje je proizvodnja slobodnih radikala, općenito zbog zagađenja, toksina i svakodnevnog života, to su agresivne molekule koje zahtijevaju antioksidans da ih smire.

Dugotrajni nedostatak magnezija je poznat kao upalni i potiče oksidativna oštećenja. I jedno i drugo doprinosi nastanku poremećaja povezanih sa dobi, kao što su dijabetes tipa II, metabolički sindrom ili pretilost. Tijekom starenja, nedostatak magnezija može usporiti imunološki odgovor i stoga bolesti mogu imati veću težinu.

Zdravlje kostiju i živaca

Zdravlje kostiju ovisi o dovoljnom unosu magnezija za transformaciju vitamina D u aktivni oblik tako da može biti učinkovit u pomaganju unosa kalcija u kosti. Nadalje, trzaji mišića, drhtanje i grčevi mišića mogu se ublažiti dodatnim magnezijem kako bi podržali živce u hranjenju poruka mozgu.

Kognitivna podrška

Kognitivni pad povezan je sa starenjem i može se razviti u demenciju. Demencija je poremećaj povezan s mozgom koji se očituje kao opadanje pamćenja, rješavanja problema i jezika, na primjer, privremeno nesposobnost da se prisjeti određene riječi ili informacije. Zanimljivo je da magnezij podržava živčane impulse u mozgu, a smatra se da ima zaštitni učinak na moždane stanice. Postizanje odgovarajućeg unosa magnezija može podržati kognitivne funkcije i odgoditi početak demencije.

Američka Nacionalna anketa o zdravlju i prehrani istraživala je podatke o unosu magnezija u usporedbi s učinkom u kognitivnim testovima kod 2466 osoba starijih od 60 godina. Veći unos magnezija bio je povezan s većim rezultatima kognitivnih testova u usporedbi s onima koji su imali najmanji unos magnezija.

Slično, sudionici u riziku od ateroskleroze u zajednicama za koje se pretpostavlja da su bez demencije pokazali su da su oni s najmanjim unosom magnezija imali veću stopu demencije u usporedbi s onima s najvećim unosom magnezija. Dodatak magnezija za osobe starije od 65 godina za normalizaciju visokog omjera kalcija i magnezija značajno je poboljšao kognitivne funkcije za 9,1%.

Ravnoteža kalcija i magnezija važna je za upravljanje respiratornim poremećajima. Dominacija kalcija može nastati kada je prehrambeni unos magnezija nizak. To može uzrokovati stezanje mišića, uključujući one koji okružuju dušnik i pluća, što može pogoršati respiratorni poremećaj. Normalizacija ravnoteže kalcija i magnezija može smanjiti konstriktivni učinak i omogućiti proširenje dušnika i olakšati respiratorne simptome.

Koliko je magnezija potrebno starijim osobama?

Kako bi podržao ovaj širok raspon uloga, javno zdravstvo Engleske preporučuje da odrasli imaju za cilj konzumirati 300 mg dnevno.

Izvori ishrane:

Magnezij je iznenađujuće čest u hrani, iako u malim količinama. U svoje obroke i međuobroke uključite namirnice bogate magnezijem poput zelenog lisnatog povrća, posebno kelja i špinata, orašastih plodova i sjemenki, cjelovite hrane poput zobi i ječma, mahunarki, masne ribe, banana i maslaca od orašastih plodova.

Savjet: Smoothieji s miješanim voćem i povrćem mogu biti korisni kada se okus i sposobnost žvakanja smanje, osobito kada se dodaju maslac od orašastih plodova, zeleno lišće ili chia sjemenke kako bi se osigurao dobar unos magnezija.

Dodaci

Ako ne unosite dovoljno hranom, možda bi bilo dobro razmotriti dodatke. Mi predlažemo nanošenje magnezija transdermalnim putem Be Natur Ionic magnezijem. Na ovaj način apsorpcija je brža i efektivnija te ćete blagodati magnezija osjetiti u samo nekoliko minuta.

Magnezij je najvažniji za naše zdravlje i tijekom vremena, naš unos magnezija ima tendenciju opadanja s godinama zbog prirodnih promjena u tijelu. Kod starijih osoba se ponavlja važnost adekvatnog unosa magnezija jer istraživanja pokazuju da on može očuvati kognitivne funkcije. Hrana bogata magnezijem može podržati dnevni preporučeni unos. Druga opcija koju treba razmotriti su dodaci prehrani.