Home » Blog » Magnezij za kosti – Utjecaj magnezija za petni trn i osteoporozu

Magnezij za kosti – Utjecaj magnezija za petni trn i osteoporozu

magnezij-za-kosti

Kakav je utjecaj magnezija za kosti i treba li koristiti magnezij za petni trn i osteoporozu?

Magnezij je esencijalni mineral koji ima važnu ulogu u cijelom tijelu. Oko 60% magnezija nalazi se u vašim kostima, pomažući u regulaciji osjetljive ravnoteže hranjivih tvari za izgradnju kostiju poput kalcija i fosfora.

Zdravlje naših kostiju je poput timskog sporta. Vitamin D i kalcij dobivaju sve zasluge, iako zapravo imaju tim hranjivih tvari koji ih podupiru u njihovim naporima da nam izgrade potporu s visokom mineralnom gustoćom i snagom kostiju. Jedan od suigrača za podršku je magnezij.

Koji je utjecaj magnezija za kosti?

Dakle, ako je magnezij toliko važan za zdravlje kostiju, zašto ne čujete za njega? Možda zato što je do nedavno magnezij uglavnom bio zanemaren za, eto, sve. Ali magnezij je u biti čuvar mnogo toga što se mora dogoditi kako bi zdravlje vaših kostiju bilo jako. Magnezij utječe na zdravlje kostiju zbog interakcije s brojnim drugim hranjivim tvarima, točnije: kalcijem, fosforom i vitaminom D. Također igra važnu ulogu u funkciji paratiroidnog hormona (PTH), koji je odgovoran za regulaciju kalcija i fosfora razine u tijelu. Ovaj mineral igra tako važnu ulogu u tim hormonalnim interakcijama da hipomagneziemija (nizak magnezij u krvi) također uzrokuje da organi ne reagiraju dobro na PTH koji se stvara. Također može uzrokovati razgradnju metabolizma vitamina D (što bi ometalo apsorpciju kalcija). Na taj način, nizak magnezij odbacuje mnoge stvari koje su vam potrebne za zdrave kosti.

Zapravo, ove simptome ne možete čak ni liječiti dodatnim vitaminom D i dodacima kalcija. Ne kažemo da ne biste trebali smanjiti unos kalcija u korist magnezija osim ako zdravstveni djelatnik ne kaže da vam je potreban. Jedina stvar koja će vratiti razine ovih hranjivih tvari u normalu je vraćanje razine magnezija tamo gdje mu je mjesto. Studija inicijative za zdravlje žena uočila je povezanost između najvećeg unosa magnezija i rizika od prijeloma zapešća kod žena u menopauzi. Iz tih je razloga nedostatak magnezija povezan s osteoporozom.

Magnezij za osteoporozu

Više studija je pronašlo vezu između razine magnezija u serumu i gustoće kostiju; što je niža razina magnezija, to je manja mineralna gustoća kostiju. Također je utvrđeno da niska količina magnezija potiče upalu, što može ubrzati gubitak koštane mase. To je ozbiljno s obzirom na to da od 2009. godine 68% žena (koje imaju veću vjerojatnost da će razviti osteoporozu od muškaraca) nije dostizalo preporučenu količinu hrane ovog vitalnog minerala. Ali dobivanje dovoljno magnezija može ojačati koštanu masu i snagu stimulirajući oslobađanje hormona kalcitonina, koji stabilizira razinu kalcija izvlačeći mineral iz krvi i mekih tkiva i vraćajući ga u kosti. Osim što regulira razinu vitalnih minerala, ovo može pomoći u prevenciji osteoporoze i osteoporotskih prijeloma.

Magnezij za petni trn

Koštane ostruge, ako ste ih imali, mogu biti izuzetno bolne ili jedva primjetne, ili negdje između. Slučaj svakog pacijenta je jedinstven, zbog čega je bitno naučiti o koštanim ostrugama, kako ih otopiti i mogućnostima liječenja u potpunosti prije nego što krenete na operaciju. Zašto? Koštane ostruge mogu se otopiti i bol se može ublažiti bez nošenja skalpela na stopala. Za mnoge, operacija može biti više ometajuća od samog koštanog ostruga.

Dakle, što su koštane ostruge? Što trebate znati? Osteofiti, ili koštani ostruge, su naslage kalcija koje se nalaze na kosti, osobito na ili oko zglobova. S vremenom se hrskavica koja štiti vaše zglobove stopala i nožnih prstiju raspada zbog trošenja – to se naziva osteoartritis. Vaše tijelo razvija te naslage kalcija kao pokušaj da nadomjesti izgubljenu hrskavicu. Kod nekih, koštane mamuze na stopalima i nožnim prstima mogu uzrokovati ograničenu pokretljivost, jake bolove u zglobovima i utrnulost. Za druge, koštane ostruge mogu proći nezapaženo godinama zbog nedostatka simptoma.

Do petnog trna dolazi taloženjem kalcija u zglobovima, što može biti spriječeno održavanjem pravilnog omjera kalcija i magnezija u kostima (2:1). Dodatan unos magnezija također pomaže u liječenju petnog trna otapajući višak kalcija.