Home » Blog » Magnezij i išijas – kako ublažiti bolove išijasa?

Magnezij i išijas – kako ublažiti bolove išijasa?

Magnezij i išijas

Kako su povezani magnezij i išijas? Išijatični živac je najduži i najdeblji u tijelu, proteže se od dna kralježnice do ispod koljena. Važan je za prijenos osjeta i impulsa na nogu. Kako se išijatični živac povezuje s ostatkom živčanog sustava iz diskova u kralježnici, podložan je utjecaju određenih ozljeda leđa, kao što su skliznuti i stisnuti diskovi u lumbalnom dijelu leđa. Trudnoća također može uzrokovati pritisak na živac. Riječ išijas liječnici uglavnom koriste za opisivanje posebne vrste osjeta koji putuje niz živac: od dna kralježnice, preko zdjelične regije i niz nogu.

 Najčešće je to samo ravna bol, ali može biti i uboda, utrnulost ili drugi neobični osjećaji. Naravno, kretanje, hodanje – čak i kihanje – može pogoršati bol, a za ljude može biti toliko intenzivna da ih može ostaviti prikovane za krevet. Tipičan savjet za svakoga tko pati od išijasa je da se redovito isteže, ostane aktivan kroz bol i pokušava zadržati dobro držanje dok stoji ili sjedi. Međutim, oni rješavaju samo simptome, a ne i uzrok, koji su ozbiljniji od obične boli u nogama.

Prema NHS-u, išijas obično prolazi sam od sebe nakon 4-6 tjedana. Za mnoge je to problem koji se ponavlja kroz život, a da ne spominjemo da je izrazito neugodan. Svaka prilika za ubrzanje ozdravljenja ili zaštitu od budućih slučajeva je privlačna, ali važno je odvojiti činjenice od fikcije.

Liječenje išijasa prirodnim putem

Svi smo čuli za to na našim satovima biologije, ali što točno magnezij čini ljudskom tijelu? Kao četvrti najzastupljeniji mineral u ljudima, koristi se u stotinama reakcija diljem našeg tijela; srce, mišići, mozak – posvuda. U mišićima (uključujući srce) pomaže ih opustiti: kalcij se koristi u procesu kontrakcije, kada se veže na određene proteine kako bi promijenio njihov oblik unutar mišićnih vlakana.

Magnezij se natječe s kalcijem u vezivanju s tim proteinima, što znači manje nevoljnih kontrakcija. To objašnjava jedan od simptoma nedostatka magnezija: mišićni grčevi i grčevi. Također je uočeno da magnezij podržava krvni tlak, a dnevne doze od oko 450 mg pomažu u slučajevima hipotenzije kod osoba s dijabetesom.

Govoreći o dijabetesu, postoje studije koje sugeriraju da bi mogao pomoći u kontroli razine šećera u krvi. Ono što nas zanima, međutim, je učinak magnezija na mozak i živčani sustav. Ovo je mjesto gdje stvari postaju posebno zanimljive, jer možda ne znate koliki utjecaj ovaj element može imati na vašem umu. Kao prvo, postoji veza između razine magnezija i depresije, pri čemu su oni kojima nedostaje minerala skloniji tome. Istraživanja počinju pokazivati da bi suplementacija mogla pomoći u liječenju depresije, ali u ovom trenutku je prerano govoriti sa sigurnošću. Postoje i dokazi koji pokazuju da može pomoći pri spavanju i ublažiti migrene.

Čak i bez konkretnih dokaza, vidi se da magnezij ima učinak na mozak i živce. Dio živčanih stanica na koji magnezij ima utjecaj su N-metil-D-aspartat (NMDA) receptori. Oni imaju važnu funkciju u pamćenju i u nečemu što se zove sinaptička plastičnost – sposobnost jačanja i slabljenja signala koji putuju kroz stanice. Oba ova svojstva glavni su dijelovi učenja i prisjećanja, ali plastičnost živaca pomaže živcima u borbi protiv pretjerane stimulacije. To može uključivati signale boli koje šalje preaktivan išijatični živac.

Utjecaj magnezija u spreju na išijas

Idealan način za liječenje išijasa i ublažavanje njegovih bolova je nanošenjem magnezija u spreju na bolno mjesto. Ovakav tretman neće donjeti rezultate brzinom kojom bi to učinile neke tablete poput brufena ili u težim slučajevima zaldiara. Magnezij će na išijas utjecati polako, ali sigurno. Kroz nekoliko dana već ćete početi osjećati znatno olakšanje, a k tome ćete osjetiti i druge blagodati magnezija u svom organizmu.

Bol koju uzrokuje išijas može biti strašno velika te izaziva umora i narušava sveopću kvalitetu života. Magnezij osim što će umanjiti bolove, pomoći će vam da se osjećate odmornije i punije života.

Idealna primjena magnezija u slučaju išijasa je špricanje na bolno mjesto te lagano umasiravanje kroz nekoliko minuta. U tom slučaju predlažemo Benaturov Ionic Mg budući da su klinička ispitivanja dokazala znatno veću apsorpciju u usporedbi s drugim oblicima magnezija. Brzina apsorpcije magnezija je iznimno bitna za ljude koji pate od išijasa kako bi bol nestala što prije.