Home » Blog » Magnezij i ADHD

Magnezij i ADHD

magnezij i adhd

Prehrana ima važan utjecaj na naše kognitivne funkcije. Prehranom u organizam unosimo razne vitamine i minerale koji su potrebni za normalan rad organizma. Jedan od takvih minerala je upravo magnezij koji ima važnu ulogu za mnoge organe u tijelu, uključujući i mozak. Neophodan je za optimalnu razinu energije u mozgu, pomaže nesmetanom prijenosu komunikacije kroz središnji živčani sustav, smiruje središnji živčani sustav i važna je komponenta u proizvodnji serotonina. Osim za mozak, ključan je za stotine biokemijskih procesa kao što je sinteza proteina, rad živaca i mišića, kontrola razine glukoze u krvi, razvoj kostiju, sintezu DNA i mnoge druge. Ukoliko mozak dobiva dovoljnu razinu magnezija, poboljšava se njegov rad. Iako se samo 1% magnezija u tijelu nalazi u krvi, ovaj 1% je kritičan jer je magnezij koji slobodno cirkulira uključen u više od 300 vitalnih metaboličkih reakcija. Studije dosljedno pokazuju da djeca s ADHD-om koja pate od veće neravnoteže hranjivih tvari imaju teže simptome ovog poremećaja. Nasreću, uz odgovarajuće tretmane koji vraćaju nedostatke hranjivih tvari, djeca mogu postići olakšanje od simptoma koji se odražavaju u ponašanju.

Većina populacije pati od nedostatka magnezija pa je to nešto što bi trebali imati na umu stručnjaci, roditelji i svi ostali koji se nose s ADHD-om. ADHD je jedan od najčešćih poremećaja u ponašanju koji pogađa djecu, a može se nastavljati i u odrasloj dobi. Obično se prvi put dijagnosticira u djetinjstvu, a povod za njegovo otkrivanje je lošiji uspjeh u školi, poteškoće u učenju, slabiji društveni razvoj, poremećaj regulacije emocija i nisko samopouzdanje. U svijetu oko 5 do 7% djece školske dobi pati od ovog poremećaja. Djeca s ADHD-om mogu imati problema s pažnjom, kontroliranjem impulzivnog ponašanja (mogu djelovati bez razmišljanja o tome kakav će biti rezultat) ili biti pretjerano aktivna. Mnogi od ovih simptoma nastave biti prisutni i u odrasloj dobi i tako smanjuju kvalitetu života pojedinca.

Tijekom ovog stoljeća došlo je do postepenog pada razine magnezija u prehrani zbog pojave prerađene hrane, modernih gnojiva i iscrpljivanja tla. Rafiniranjem žitarica uklanja se do 80% izvorno prisutnog magnezija. Konzumacija rafiniranih šećera, bezalkoholnih pića i kofeina također iscrpljuje razinu ovog minerala iz organizma. Simptomi njegova nedostatka uključuju iritabilnost, poteškoće u koncentraciji, nesanicu, depresiju i anksioznost. Vidljivo je da simptomi nedostatka magnezija i simptomi ranije spomenutog poremećaja imaju veliki broj preklapanja što je potaknulo stručnjake na proučavanje njihove međusobne povezanosti. Budući da većina osoba s ADHD-om ima manjak magnezija, gotovo sva djeca s ADHD-om mogu imati koristi od suplementacije. U nedavnoj studiji na pacijentima s ADHD-om u dobi od 6 do 16 godina, utvrđeno je da 72% djece ima manjak magnezija te postoji značajna korelacija između razine magnezija, ukupnog IQ-a i hiperaktivnosti. Djeca s nedostatkom magnezija nasumično su odabrana za uzimanje suplementacije od 200 mg na dan plus standardni medicinski tretman ili samo standardnu ​​medicinsku terapiju tijekom 8 tjedana. Oni koji su uzimali magnezij doživjeli su značajno poboljšanje u vidu smanjenja hiperaktivnosti, impulzivnosti, nepažnje i protivljenja u usporedbi s onima koji su uzimali samo standardne lijekove. Pokazalo se da je kronični nedostatak magnezija povezan s hiperaktivnošću, razdražljivošću, poremećajima spavanja i slabom pažnjom u školi. Kod djece s ADHD-om mogli bi biti potrebni dodaci magnezija kao i drugi tradicionalni terapijski tretmani. Djecu s ovim poremećajem treba poticati da povećaju konzumaciju hrane bogate magnezijem kao što su banane, avokado, mahunarke, orašasti plodovi i zeleno lisnato povrće. Budući da tijelo apsorbira samo 30% do 40% ovog minerala iz prehrane, suplementacija je najpouzdaniji način za povećanje razine magnezija kod djece i odraslih s ADHD-om.