Home » Blog » Zašto je magnezij važan za profesionalnog dizača utega?

Zašto je magnezij važan za profesionalnog dizača utega?

Georgija Bogojević

Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru s Georgijem Bogojevićem (33) koji se bavi dizanjem utega već 12 godina te je svih 12 godina za redom državni prvak. Natjecao se u kategorijama do 56 i 62 kg, a sada su to kategorije do 55 i 61 kg. Najbolji rezultat u trzaju mu je 87, a u izbačaju 115 kg. Do sada je bio na tri europska prvenstva- u Norveškoj (Forde), u Hrvatskoj (Split) i u Rumunjskoj (Bukurešt). Najbolji plasman za sada mu je 6. mjesto iz Splita iz 2017. U budućnosti planira obarati državne rekorde, a dugoročni cilj za koji se bori cijelu svoju sportsku karijeru je postati europski i svjetski prvak.

Njegovu predanost dokazuju sati i sati koje je proveo trenirajući kako bi postigao dosadašnji uspjeh.  „Tijekom studentskih dana sam trenirao po dva puta dnevno. Sada zbog posla uspijem trenirati jednom dnevno po tri sata, 4 do 5 puta tjedno“– govori Bogojević. Smatra kako mu je znatnu prednost dalo treniranje košarke tijekom školski dana zbog čega je stekao određenu eksplozivnost koja je izrazito bitna u dizanju utega. Nakon košarke krenuo je u teretanu pri čemu mu je pomogao profesor tjelesnog na studiju Ekonomije koji ga je nauči osnove i pratio njegov napredak. Budući da je iznimno brzo povećao svoju snagu, predložio mu je da se okuša u dizanju utega. U tome ga je potaknuo i njegov natjecateljski duh. Napominje kako je osim fizičke snage važna i ona mentalna jer se treba znati nositi s umorom i činjenicom da neće svaki trening biti jednako uspješan.

Važnost suplementacije za brži oporavak

Kada se počeo ozbiljnije baviti sportom shvatio je važnost suplementacije jer više nije bilo moguće hranom unijeti toliko nutrijenata koliko mu je bilo potrebno. Sportaši, pogotovo oni profesionalni, troše znatno više energije i minerala koje je gotovo ne moguće unijeti običnom prehranom bez dodataka. Posljedica izbjegavanja suplemenata prilikom bavljenja težim fizičkim znatno će više iscrpiti tijelo te rezultirati lošijim performansama.

Ističe da je ona važna ne samo za sportaše, nego i za studente koji izlažu svoje tijelo mentalnom stresu tijekom učenja. Isto vrijedi i za sve koji pate od nekih zdravstvenih problema i za starije osobe kojima je u cilju poboljšati svoje zdravstveno stanje. Smatra kako postoji određeni broj ljudi koji izbjegavaju suplementaciju jer ju iz neznanja smatraju nečim štetnim i neprirodnim. To je pomalo ironično ako uzmemo u obzir da je i većina hrane koju svakodnevno jedemo daleko od prirodnoga.

Georgiju se najviše svidio Be Natur Ionic Mg koji se posebno preporuča svim sportašima i rekreativcima. Najbolje ga primjenjuju osobe koje se izlažu bilo kakvoj formi fizičkog napora, a uporaba mu je izuzetno jednostavna- dovoljno je svega nekoliko potisaka na željeno mjesto dva do tri puta dnevno. Sprejanje magnezija omogućava sportašima da fokusiraju magnezij na točno mjesto na tijelo kako bi dobili maksimalne rezultate u najkraćem vremenskom periodu. Apsorpcija magnezija putem kože omogućava Be Naturovom magneziju da zaobiđe probavni sustav u kojemu je dio magnezija zapravo izgubljen prilikom oralnog uzimanja.

Ovaj mineral je izrazito bitan jer dolazi do njegovog gubitka tijekom fizičke aktivnosti zbog čega se javlja umor i grčenje mišića kao jedan od glavnih simptoma gubitka magnezija.  

Za Georgija je najbitniji brzi oporavak nogu, koje su uz leđa, najvažniji dio tijela za ovaj sport. Do Be Natura je došao preko prijatelja koji su bili zadovoljni kvalitetom proizvoda. Prvi puta je iskušao Be Natur Magnezij kada ga je jednom našpricao po nogama nakon treninga, a odmah ujutro je osjećao da su mu se noge znatno bolje oporavile. Nakon što se uvjerio u učinkovitost Be Natur Magnezija, odlučio ga je iskušati i na laktu koji mu se nikako ne uspijeva u potpunosti oporaviti od stare ozlijede,a već nakon tri dana je osjetio poboljšanje.

 „Kao dugogodišnji natjecatelj, već pri prvim korištenjem Be Natur magnezija osjetio sam vrlo pozitivne učinke i razliku u odnosu na druge proizvođače. Na treninzima i u svakodnevnom životu sam se osjećao puno odmornije, a samim tim i produktivnije“– izjavio je u objavi Facebook grupe Magnesium terapija. Zbog svojeg pozitivnog iskustva svima preporuča Be Natur Magnezij.